кадър: Народно събрание След близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото

...
кадър: Народно събрание След близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Радев, ще гласуваме по избор с бюлетина или машина

кадър: Народно събрание 

След близо 3 часа спор Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете в Изборния кодекс. Със 124 гласа „ за “ и 89 „ срещу “ депутатите одобриха наново текстове и по този начин на процедура дефинитивно взеха решение да се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетини, съобщи.

Президентът върна за ново разискване текстовете, защото не е склонен да се гласоподава смесено.

Според него сходно комбиниране лишава предмиствата на машинното гласоподаване и усилва минусите от хартиения избор, ръчното броене и оформяне на протоколите.

Президентът изрази противоречие и с поправката, прехвърляща напълно отговорността на Централната изборна комисия (ЦИК) да реши дали да закупи или наеме устройствата, както и да дава отговор за тяхното предпазване и употреба.

Радев наложи несъгласие и на текстовете, с които се дава опция да се организират референдуми и по въпроси от компетентността на Великото национално заседание.

По време на дебата Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат ветото на президента.

„ Законодателството по изборния развой последните три години припомня сапунена опера - повтарящ се сюжет, безкрайна драма и предстояща развръзка “, стартира социалститът Крум Зарков.

Според него болшинството се пробва да саботира и обезсмисли машинното гласоподаване. Той настоя, че по този начин няма да се понижи огромният брой недействителни бюлетини.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък прикани за единство, с цел да се реши казусът с фалшификациите на изборите.

„ Днес се обръщам към всички партии в Народното събрание, партиите отвън Народното събрание, Неправителствени организации, гражданските сдружения, едно от решенията на този проблем през днешния ден е в нашето обединяване за почтени избори. Обръщам се към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че в този момент е миг, в който се мерят сили, в който се тропат оръжия за предварителните или постоянните избори. Броят се гласове. Нищо от това няма да има значение, в случай че през днешния ден не се обединим всички, с цел да подсигуряваме честните избори “, настоя Нинова.

Тя добави, че решението е и във високата изборна интензивност.

„ В коя страна в Европа и света се гласоподава с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са определени или с книжен избор? “, запита пък депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

" ПГ на Движение за права и свободи ще поддържа ветото и ще гласоподава срещу законопроекта “, съобщи Йордан Цонев от придвижването. По думите му има доста недействителни бюлетини поради преференциите.

 Невалидните бюлетини не са функционалност от метода на гласоподаване, те са функционалност от това, че всички заедно прегърнахте концепцията, че преференциите са нещо доста положително.

„ Не може при 2/3 сбъркани протоколи да има доверие в изборния развой, по тази причина искахме 100% машинно гласоподаване, макар че ще затрудни една част от гласоподавателите. Да не се учудите, в случай че след едни обикновено извършени избори някой в България след 30 години народна власт не ги признае тези избори ", сподели още Цонев.

Управляващите пък бяха безапелационни – гласоподавателите са тези, които желаят да има и хартиени бюлетини. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева даде образец, че в Кърджали идват симпатизанти от Българска социалистическа партия в офиса на ГЕРБ с молба да се резервира хартиеното гласоподаване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР